Wat zijn spraak-in-ruis metingen?

De spraak-in-ruis test op deze website is een voorbeeld van een spraak-in-ruis test en maakt gebruik van getallen. De test geeft een indicatie hoe goed u getallen (spraak) verstaat in een omgeving met achtergrondgeluid.

Achtergrondgeluiden die we in het dagelijks leven tegen komen, kunnen het luisteren een stuk moeilijker maken - zeker als we een gesprek willen voeren. Op deze manier willen spraak-in-ruis testen ook alledaagse situaties nabootsen.

Iemand die slechthorend is, vindt het meestal ook moeilijk een gesprek te voeren, zeker in een omgeving met veel achtergrondgeluid. Dit geldt vooral voor mensen met een perceptief gehoorsverlies (voorbeelden zijn slechthorendheid als gevolg van ouderdom, lawaai, of blootstelling aan gevaarlijke stoffen). Dit is verreweg de meest voorkomende soort van slechthorendheid. Een spraak-in-ruis test geeft dan ook aan hoe goed iemand kan verstaan wat er gezegd wordt in de aanwezigheid van ruis.

Deze test is geen volledige gehoortest, en biedt geen volledige informatie over een eventueel gehoorverlies. Zo is deze test niet geschikt om een zogenaamd conductief gehoorsverlies te onderscheiden. Wanneer u nog steeds aan uw gehoor twijfelt, vraag dan een verwijsbriefje aan uw huisarts voor de KNO-arts, audicien, of medewerkers van het audiologisch centrum.

De test is niet bedoeld om de diagnostiek te vervangen zoals die in het ziekenhuis of bij de audicien plaatsvindt. Voor volledige diagnostiek is het nodig om gevoeligere testen met goede apparatuur in een uiterst stille ruimte te doen.

Klik hier voor enkele redenen om een test te doen,

 

Terug naar de test.