Geluidslokalisatie

Deze test stelt u in staat te bepalen hoe goed u kunt aangeven waar geluid vandaan komt. Dit noemen we vaak geluidslokalisatie. Dit wordt gedaan door de hoek te bepalen waarbij u nog net kunt onderscheiden of het geluid van opzij komt of dat het van voren komt. Omdat slechthorenden vaak moeite hebben om aan te geven waar geluid precies vandaan komt, vertelt het resultaat u indirect hoe goed uw gehoor is en zal u dan ook nuttige informatie kunnen bieden over de werking van uw gehoor.

Klik hier voor meer informatie over geluidslokalisatie.

 

Gebruiksklaar maken van de computer

Indien u deze test vaker heeft gedaan, en u bent er van overtuigd dat uw opstelling juist is, klik dan op “klik hier” onderaan de pagina. Indien dit niet zo is, dan dient u de onderstaande instructies te volgen. Klik op help wanneer u aanvullende informatie nodig heeft over een bepaald onderdeel.

1. Verbind uw luidsprekers met uw computer (geluidskaart) Help
2. Plaatsing van de luidsprekers komt vrij nauwkeurig. Zet de luidsprekers 30 cm uit elkaar aan beide zijden van uw beeldscherm (gewoonlijk komt dit neer op direct naast het beeldscherm). Ga zelf op 50 cm van uw scherm afzitten. Klik op help voor meer informatie of een pattegrond. Help
3. De test die u gaat doen maakt gebruik van JAVA 1.4 of hoger. Zodra u hieronder een groen vakje ziet, beschikt uw computer over de juiste versie en kunt u verder gaan. Zodra het vakje rood is, download dan eerst het programma JAVA voordat u verder gaat. Help
4. Stel het volume () in op een aangenaam niveau.
  1. Sluit uw luidsprekers aan (zie 1)
  2. Zet uw luidsprekers aan.
  3. Klik op afspelen om het signaal te starten.
  4. Stel het volume in zodat het aangenaam en duidelijk hoorbaar is.
  5. Klik op stoppen zodra u tevreden bent over het volume.
Klik op help voor hulp om het volume aan te passen.

 

Help

 

5. Controleer of de luidsprekers juist zijn opgesteld. Door op “rechts” te klikken, dient het signaal ook van rechts te komen. Mocht u het signaal aan de linkerkant horen, dan dient u de luidsprekers om te draaien.  
 
Let op:
  • U kunt deze test alleen doen door in een rustige ruimte te gaan zitten.
  • De test is alleen geschikt voor mensen die geen hoortoestellen in hebben.
  • U kunt de luidsprekers van uw laptop niet gebruiken. De test is gevalideerd voor losse luidsprekers die u dient op te stellen zoals beschreven bij 2)
  • Om deze test te kunnen doen, heeft u een snelle verbinding met het Internet nodig (breedband). Wanneer uw verbinding niet goed genoeg is, wordt het geluid tijdens de test tijdelijk onderbroken (haperen). Zodra u dit hoort, betekent dit helaas dat u de test niet kunt doen met uw huidige internetverbinding.

KLIK HIER zodra uw computer aan de voorwaarden voldoet