Het voorkomen van gehoorverlies

Sommige typen gehoorverlies, zoals ouderdomsslechthorendheid, kunnen niet worden voorkomen. Er is echter één type gehoorverlies dat wel kan worden voorkomen; lawaaislechthorendheid. Lawaaislechthorendheid treedt op wanneer uw oren regelmatig voor een langere periode aan hard geluid worden blootgesteld. Wanneer u uw gehoor goed beschermt door middel van oorkappen of geluidsstoppers, neemt de kans op slechthorendheid als gevolg van lawaai sterk af.

normale cilia beschadigde ciliaHet gehoor is zeer gevoelig en complex. Het binnenoor bevat duizenden uiterst kleine cellen die het geluid doorgeven aan uw hersenen. Lawaai kan sommige van deze cellen permanent beschadigen zodat zij het geluid niet meer door kunnen geven. Wanneer dit is gebeurt, kan zich dit niet meer herstellen.

 

 

Daarnaast kan lawaai ook tot oorsuizen (tinnitus) leiden. Mensen die last van oorsuizen hebben, horen vaak continu geluid (zoemen, bellen, fluiten, sissen of ander geluid), ook wanneer er er geen geluid aanwezig is in de ruimte. U kunt ook overgevoelig raken voor geluid, wat verontrust en zeer ongemakkelijk is.

Gehoorbescherming kan gehoorschade voorkomen.Naast het lawaai op uw werk, kan lawaai in uw vrije tijd ook een nadelig effect hebben op uw gehoor. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan motor rijden, muziek maken, maar ook aan het luisteren van muziek. Draag uw gehoorbescherming bij hoge geluidsniveaus, hetzij hoorkappen of oordoppen.

 

Voor meer informatie over het beschermen van uw gehoor tijdens het luisteren van muziek kunt u bijvoorbeeld kijken op www.dontlosethemusic.com [Engels] of op de verwijzing voor slechthorendheid als gevolg van MP3-speler gebruik.[Nederlands].