Verschillende soorten hoortoestellen

Hier volgt een korte beschrijving over de verschillende typen hoortoestel.
 
 
• Achter het oor (AHO)
 
Hiervoor heeft u een oorstukje nodig dat in uw gehoorgang en oorschelp zit. Het hoortoestel zit achter uw oor en stuurt het bewerkte geluid gaat door een plastic buisje naar uw oor(stukje). AHO’s zijn de meest gebruikte en meest bekende hoortoestellen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en van vele merken. Ze zijn geschikt voor vrijwel elke type gehoorverlies. Er zijn verschillende typen voor verschillende gehoorverliezen en ze moeten ingesteld worden op uw verlies.
 
• In het oor (IHO)
 
Dit type hoortoestel zit in de gehoorgang, u heeft dan geen oorstukje nodig. Ze zijn minder goed zichtbaar, maar gaan ook sneller kapot en zijn niet geschikt voor ieder type gehoorverlies. Ze moeten ingesteld worden op uw type gehoorverlies.
 
• Kasttoestel body worn
 
Kasttoestellen bestaan uit een kastje waar de microfoon en de werkende onderdelen in zitten. Het kastje doet u in uw borstzak en is verbonden aan uw oorstukje via een metalen draad. Kaststoestellen worden vooral gebruikt om het signaal flink te versterken voor mensen met een zeer groot gehoorverlies. Daarnaast is dit type hoortoestel zeer bruikbaar voor mensen die slecht zien, of veel problemen hebben om knopjes en schakelaars te bedienen. Kasttoestellen worden bijna niet meer gebruikt.
 
 
• Beengeleider
 
Beengeleidertoestellen worden gebruikt door mensen met een conductief gehoorverlies en geen normaal toestelboneconductor kunnen gebruiken. Ze zitten vast aan een bril of in een hoofdband om zo de trillingen goed door te geven aan het bot van uw schedel. Een vergelijkbaar type, de BAHA® (bone anchored hearing aid) zit vast met een schroef die geplaatst wordt tijdens een kleine operatie.
 

Terug naar het menu.